Page 1 of 1

20GB: Gigabyte BX2000

Posted: Mon Aug 04, 2003 5:43 pm
by Ralf
Hello all,
i need a little help
i have a Gigabyte BX2000/ V1.1 MotherBoard with an AWARD Bios 4.51PG.
My HDD is an Fujitsu MPG3204AT ( 20GB)- by autdetect it has found the HDD correctly- but it dosenĀ“t boot.

so i hope anybody can help me.
and sorry for my bad english

Posted: Mon Aug 04, 2003 10:12 pm
by edwin
You need to install an operating system on that harddisk before it will boot...

Gigabyt BX200

Posted: Tue Aug 05, 2003 8:12 am
by Ralf
Hello,
the HDD is from a running System, there are 2 Partitions (C/D)
and the Operating System is Win 98 SE.
When i put the HDD to other Systems ( newer), so it works

Posted: Tue Aug 05, 2003 11:14 am
by NickS
The sector translation scheme may be different in your BIOS. Try playing with the drive type and mode settings. Also read the posting rules - we don't know what date BIOS you are using.

Posted: Tue Aug 05, 2003 11:47 am
by Ralf
hi,
i have updateed my MotherBoard wit diffrent Updates for BX2000 as follows BX2000f6 / f7 / f9

Posted: Tue Aug 05, 2003 12:04 pm
by NickS
f9 is 01/14/2002-i440BX-8671-GABX2K00C-00 so that is relatively recent.
Are drive type and mode set to "auto" in the CMOS setup ?
Are they set the same way in the other PCs ?
Do they all report the drive as LBA mode on the configuration report screen (the one after the memory test) ?
Do they all report the drive as being the same size ?
At what point in the boot process does it hang ?

Posted: Tue Aug 05, 2003 12:43 pm
by Ralf
hi,
f9 is installed
Drive Type Mode - auto
yes is the same way as other sytems

by starting- detecting Fujitsu......
theb wait for awhile
you see the Setup window and there he write "LRG,Mode-0,20497"
but if you go to setup Drive-Settings you see LBA
the other systems show:
detecting Fujitsu.....
Setup Window- LBA, UDMA, 20497

it is possible to use a other system an make a Low-Level format
and use the HDD after LLF in my system???

Posted: Tue Aug 05, 2003 1:10 pm
by NickS
Ralf wrote:you see the Setup window and there he write "LRG,Mode-0,20497"
but if you go to setup Drive-Settings you see LBA
the other systems show:
detecting Fujitsu.....
Setup Window- LBA, UDMA, 20497

it is possible to use a other system an make a Low-Level format
and use the HDD after LLF in my system???
It looks like there is a difference in the sector translation if your machine thinks it is Large and the others think it is LBA.

Using the CMOS low-level format utility may be dangerous on older IDE drives; if you wish to "low level format" always use the HDD manufacturer's utility.

To use it on your machine try the following on your machine:
- using a bootable diskette, use the command FDISK /MBR to remove the existing partition information
- create new partitions
- format them.
You can get a self-extracting bootable W98 install image from http://www.bootdisk.com

Posted: Tue Aug 05, 2003 2:12 pm
by Ralf
Thank you,
for your commentaries, the have helped