HP Pro 3120 MT CPU upgrade gets beeping.

Don't ask how to over-clock.
Post Reply
eskilla
New visitors - please read the rules.
Posts: 1
Joined: Sat Jan 09, 2016 11:29 am

Sat Jan 09, 2016 11:32 am

Hello.

I upgraded my cpu but when I boot up the computer it gives me 1 short + 1 long beep repeating on a black screen. At first I thought this was an hardware issue - but after some research and asking around on forums it seems to be an BIOS-issue.

Apparently my mobo and chipset can handle the new cpu, but the BIOS are so poorly constructed that it won't allow it.

I was hoping some BIOS-genious knew a workaround... Here are all the necessary info (I hope):

My computer: http://www.manualslib.com/manual/435619 ... e=2#manual & http://www8.hp.com/h20195/v2/GetPDF.aspx/c04288430.pdf

CPU upgrade: from *E5500, 2-MB cache, 2.80 GHz* to *Q8400, 4-MB cache, 2.66 GHz*

Beep code: Memory issue.

Memory: 8gb (1x 4gb + 2x 2gb) PC3-10600 DDR3

wmic baseboard get: Manufacturer: Pegatron Corporation / Product: 2A94 / Version: 1.03

BIOS version: American Megatrends Inc. 6.09, 2012-01-16

SMBIOS version: 2.5

OS: Windows 7, 64-bit.

Tried: Running it with no memory sticks, running it with 1 stick (and switching sticks), reinstall BIOS, downgrade BIOS (since the version I already had was the latest), upgrade BIOS from the downgrade.

Additional: New thermal paste between changes and all that. The fan doesn't seem to run any faster than usual when I try to boot with the new processor. And when I boot up with the old cpu back everything runs fine.

Hopefully someone can help, thanks in advance.
edwin
The Hardware Archivist
Posts: 6227
Joined: Wed Mar 20, 2002 7:11 pm
Location: Netherlands
Contact:

Sat Apr 02, 2016 5:31 pm

Eureka3 motherboard
http://www.ctechinfo.net/motherboards/p ... ureka3.php

Supports only 2GB modules so you need to change that 4GB with 2x 2GB. It seems that for the x8*** processors you need v6.09 of the bios
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp56501-57000/sp56794.html
ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp56501-57000/sp56794.exe
edwin/evasive

Do not assume anything

System error, strike any user to continue...
Post Reply