Award boot block bios beep code: video error?

BIOS Questions that don't belong in the other forums. Read them!
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Hey forum!

I am back! Some might remember my post "Uniflash: 2 chipsets, 2 chips" in the BIOS Utilities and Flash Programs section. Well I did the hot-flashing, flashed the upper half of the chip, and booted with the newly flashed chip.

Long beep, two short beeps, pause, beep, beep, beep, endlessly. From what the Internet tells me, long beep, two short beeps means video error. The beep, beep, beep, endlessly there seems to be less of a consensus on. Now since I flashed only the boot block correctly, I want to know whether that's a common issue, since the boot block BIOS only supports ISA video cards. I do have and ISA video card in there, but there are some other pins on the card that go into some other slot, so it might not be "pure" ISA. Any ideas?

enjoy!
Artom
Rainbow
The UniFlasher
Posts: 3122
Joined: Wed Mar 20, 2002 4:16 pm
Location: Slovakia
Contact:

Your video card is most probably VESA Local-bus card (VLB) - it will not work in ISA slot:
Image
Patched and tested BIOSes are at http://wims.rainbow-software.org
UniFlash - Flash anything anywhere
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Hey that's it! That's like my card. Thanks! So now I need a "pure" ISA video card...
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

I tried putting in a PCI video card, and now the long beep, two short beeps has gone away, but the endless and fast beep beep beep is still there. Award says that the only "official" beep code is long beep, two short beeps, and that anything else is most likely a RAM probelm. I have a stick of 128MB in there, and I tried switching it from slot to slot, to no avail. Any ideas?
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

New update. An older PCI video card got me an image on the screen, and it was telling me that there was a Drive A media error, which is why it was doing those endless beeps. The floppy light never came on. I tried 2 drives, both of which work, each with either the "cross-over" ribbon or the straight through ribbon, and stilll nothing. Any ideas?

Thanks!

enjoy!
Artom
NickS
BIOS Bodhisattva
Posts: 3145
Joined: Fri May 03, 2002 10:34 am
Location: Thames Valley, UK

Try an ISA diskette controller or Multi-I/O ?
Tested patched BIOSes. Untested patched BIOSes.
Emails *will* be ignored unless the subject line starts "Wim's BIOS forum"
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Thanks for the idea! Thing is, I don't know where I'd get one of those. And since a PCI video card works, wouldn't a floppy controller on the PCI bus work also?

enjoy!
Artom
Rainbow
The UniFlasher
Posts: 3122
Joined: Wed Mar 20, 2002 4:16 pm
Location: Slovakia
Contact:

There are no PCI floppy controllers. ISA multi-IO cards are present in many older 486 computers and also in most 386s and 286s (except for the "big brands" - they have often everything integrated on the motherboard).
Patched and tested BIOSes are at http://wims.rainbow-software.org
UniFlash - Flash anything anywhere
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Okay... I'll have to ask my computer science friends.

About the floppy controller, I just meant that the Windows device manager shows the floppy controller on this computer to be on the PCI bus. But then I checked with Linux's lspci command on my Pentium 166 router and on this computer, and in neither case was there a floppy controller listed. So much for trusting Windows!

Thanks again for this forum's help. The old computer I'm trying to fix will be a web server, so be sure that wimsbios.com will be mentionned there.

enjoy!
Artom
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Since I was browsing through this forum, I though I'd make sure that pure ISA floppy controllers should work where multi I/O controllers work right?
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

Note to self: never get into techy stuff when tired. It'll lead to more embarrassment then you can handle.
edwin
The Hardware Archivist
Posts: 6231
Joined: Wed Mar 20, 2002 7:11 pm
Location: Netherlands
Contact:

when using a multi I/O controller for this purpose you have to disable anything but the floppy to make it work properly anyway, so: yes.
edwin/evasive

Do not assume anything

System error, strike any user to continue...
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

New Update. Yey!

Got myself an ISA floppy controller, and found the IRQ/DMA/IO combination that works with the jumpers (thank you plug and play, thank you!). However any boot disk that I stick in there gives me the same error: insert system disk and press enter. I've tried the DrDOS disk from bootdisk.com and Windows XP's boot disk. I've also tried every IO/DMA/IRQ combination up to DMA 2, since I figured what doesn't work with DMA 2 is not likely to work with DMA 3. What I have is IRQ 6, DMA 2 and IO 3F0.

Any ideas? I'm so close!
And thank you all again.

enjoy!
Artom
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

I should have read a bit before posting. What does not work with DMA2 might work with DMA3, but I don't see why that would have a bearing on the floppy not being booted from.
jiteo
BIOS Rookie
Posts: 42
Joined: Thu Jan 15, 2004 11:43 pm

I've tried DOS boot disks of various versions from various places, and a GRUB boot sector too. Nothing.
Locked