Splash Screen and Mouse Garbage after RAM upgrade

Is your memory not fully recognized? (Intel VX chipset Memory recognition)
Post Reply
schvankus
BIOS Newbie
Posts: 18
Joined: Fri Jan 24, 2003 6:40 am

About a year ago I upgraded my friend's PCChips M571, adding 2 sticks of 64MB PC66 RAM. After a clean install of 98SE, I had two problems:
  • the Windows splash screen had a bunch of garbage on it after POST and before shutdown.

    there was a vertical line to the right of the mouse pointer.
I had no idea what was causing this until recently when I threw some RAM into a completely different computer and had the same exact problem!

Now I'm convinced it's a RAM/BIOS issue.

I'm curious if anyone else has experienced this and if there are BIOS settings that deal with it.

Cheers

g
Rainbow
The UniFlasher
Posts: 3122
Joined: Wed Mar 20, 2002 4:16 pm
Location: Slovakia
Contact:

Most probably, the memory is just bad. Try a test like GoldMemory http://www.goldmemory.cz.
Patched and tested BIOSes are at http://wims.rainbow-software.org
UniFlash - Flash anything anywhere
edwin
The Hardware Archivist
Posts: 6245
Joined: Wed Mar 20, 2002 7:11 pm
Location: Netherlands
Contact:

edwin/evasive

Do not assume anything

System error, strike any user to continue...
soupy
Absentee administrator
Posts: 1086
Joined: Thu Mar 21, 2002 1:06 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Yep. Had the same problem on the same board. (NO, not mine...)

Binned the bad stick, problem disappeared.
Flash your BIOS at your own risk.
sulbert
Master Flasher
Posts: 204
Joined: Wed Jul 17, 2002 1:38 pm
Contact:

edwin wrote:or memtest86 http://www.memtest86.com
or memtest86+ http://www.memtest.org
schvankus
BIOS Newbie
Posts: 18
Joined: Fri Jan 24, 2003 6:40 am

thanks for that.

cheers

g
Post Reply