CPU install

Ask a question about your computer setup.
Post Reply
horniron
New visitors - please read the rules.
Posts: 2
Joined: Mon Dec 26, 2005 12:49 am

CPU install

Post by horniron » Mon Dec 26, 2005 1:20 am

I have been trying to upgrade my CPU from a Pentium4 1.7GHz to a Pentium4 2.4 MHz. When new chip is installed, computer will not boot. Power comes on, fans run but screen is black. I put old chip back and all works fine. Thought it might be power so I bought new Power supply 350w(almost double the old 180w). Still won't start. Thorough research indicates mobo supports this CPU. Upgraded bios. According to data, the new CPU runs at 400/533MHz system bus. In the bios, system bus is set at 400.
Should I change this to 533? If I do, will the system I am running(old CPU)
croak? Should I change a jumper on the motherboard? Clear cmos?
Finally, do I know what the heck I am talking about???[/b]

Denniss
BIOS Guru
Posts: 3153
Joined: Thu Mar 21, 2002 8:16 pm
Location: Near Hannover (CEBIT) Germany
Contact:

Post by Denniss » Mon Dec 26, 2005 2:12 am

What motherboard do you have ?
You may need to upgrade your Bios, maybe your Bios does not know what CPU the new one is and does not boot.

With a Bios capable of identifying your CPU it should run even underclocked with FSB400. Are you really sure your 2.4 GHZ is a FSB533 and not a FSB800 CPU ? Does the new CPU get warm or hot or does it stay cold ?

horniron
New visitors - please read the rules.
Posts: 2
Joined: Mon Dec 26, 2005 12:49 am

CpU install

Post by horniron » Mon Dec 26, 2005 8:24 pm

My motherboard is Intel D845GRG.
I did do bios upgrade. At least I went to a site & found the bios specific for my mobo and then downloaded. It was automatic and in windows environment; no floppy stuff; so I think I am okay.
I guess you are right that the CPU should run even if FSB is at 400.
Intel info says mobo supports 400/533 for CPU.
CPU is 533 unless they sent the wrong thing. Thru the box away.
As to whether CPU gets hot or stays cold, I have not checked.

Can you go in bios and enter some "optimal" settings or something like that? Identified as Intel bios.
My power supply is Dynex350w. I was running the 1.7GHz CPU on 180w
and worked fine. Still works fine on the new power.
Hate to give up & take to the computer repair place.

Denniss
BIOS Guru
Posts: 3153
Joined: Thu Mar 21, 2002 8:16 pm
Location: Near Hannover (CEBIT) Germany
Contact:

Post by Denniss » Tue Dec 27, 2005 6:52 am

Ahh, Intel mainboard, they usually do not start if they don't know the CPU. You should have not thrown the box away, a FSB800 CPU should not work in an Intel mainboard designed for FSB400/533.

Check the Processor ID-number, maybe they sent you a 90nm Prescott core P4 and your board requires 130 nm Northwood or older

http://processorfinder.intel.com/script ... selections

Post Reply