ASUS P2B BIOS 1014.003 not recognizing Tualatin processor

Don't ask how to over-clock.
Post Reply
seabrook
New visitors - please read the rules.
Posts: 15
Joined: Wed Mar 05, 2003 10:08 pm

I have an ASUS P2B Rev. 1.02 mainboard that I'm trying to upgrade to a Celeron Tualatin 1.4 GHz processor. Its CPU ID is 6B4. Unfortunately the highest processor ID the last BIOS that ASUS released for the P2B (1014 beta 3) only recoginizes is 6B1 which is an older stepping of the 1.4 GHz Celeron. Does anyone know how to update a BIOS with a new cpu microcode file? I'm a bit over my head on this one and my only other choice is to buy a slower processor in hopes of the BIOS recoginizing it. Thanks.
Denniss
BIOS Guru
Posts: 3153
Joined: Thu Mar 21, 2002 8:16 pm
Location: Near Hannover (CEBIT) Germany
Contact:

Just for Info :
Do you have an adapter card with it's own voltage regulator ?
If not the Rev 1.02 has 1.8V as minimum VCore and this seems a little high for Tualatin
seabrook
New visitors - please read the rules.
Posts: 15
Joined: Wed Mar 05, 2003 10:08 pm

I'm using a Powerleap product (PL-iP3/T) which has it's own power regulator. It's configured to deliver 1.5 volts. I've also tried with a small boost to 1.55 volts with no improvement.
janpopan
Chip off the ol' block
Posts: 82
Joined: Tue Apr 02, 2002 10:08 pm
Location: Berlin
Contact:

Maybe apple_rom's tool?

MfG

Jan
for 32 GB+ Bios look here

http://www.jan-hill.com/bios.html
apple_rom
Use my patch at your own risk!!
Posts: 125
Joined: Tue Jan 07, 2003 11:39 am
Location: Minsk
Contact:

>Maybe apple_rom's tool?
Yes, my patcher can this to do (it know about "Asus"-format for cpucode.bin). But try with last version (now - http://rom.by/Award/patcher/bp-4rc_C.rar). In the directory with patched file must be "cbrom.exe" (http://rom.by/Award/patcher/cbrom.rar), "lha.exe" (http://rom.by/Award/patcher/lha.rar) and "reall.cod" (http://rom.by/Award/patcher/real_microcodes.rar).

adding:
rom.by now not working - try k6-2.narod.ru
Last edited by apple_rom on Fri Mar 14, 2003 3:32 am, edited 1 time in total.
seabrook
New visitors - please read the rules.
Posts: 15
Joined: Wed Mar 05, 2003 10:08 pm

Right on! BIOS error message is now gone! Thank you!!

I do have one question. In item 6 below what is the problem
and how do you request the fix for it?

Here's the report output from BIOS_patcher:

BIOS_Patcher ver. 4.0_RC.C from "Second_Hope utils".
Warning! Recommended for power-users!

Found 2Mbit BIOS (4.5x)!

Warning - ASUS BIOS! ;)

1. New CPU Support : -> fixed.
2. P3-detect error : not found.
3. New Koeffs Support : not found.
4. 32Gb-problem(32g) : not found.
5. Some HDD detect-problem : -> fixed.
6. "MB"/"GB" string search : not request to fixed.
9. Error display Freq>999MHz : not found.
10.Error display Koefs>9.5x : not found.
11.New Stepping Support : -> fixed.
12.Tualatin L2-init error : not found.
13.New Freq in Setup open : not found.

14.Set "Y" as default on exit: -> fixed.

UDMA for "big"-HDD on UDMA33_only_MB fix: not found.

CBROM V2.07 (C)Award Software 2000 All Rights Reserved.
[CPUCODE] ROM is releaseCBROM V2.07 (C)Award Software 2000 All Rights Reserved.
Adding modul.tmp 22.5%
CBROM V2.07 (C)Award Software 2000 All Rights Reserved.
Adding cpucode.bin 50.7%
Warning! BootBlock was changed! Flashing BIOS only WITH BootBlock!
edwin
The Hardware Archivist
Posts: 6274
Joined: Wed Mar 20, 2002 7:11 pm
Location: Netherlands
Contact:

you will have to excuse apple_rom's use of the English language. What it means is no fix needed.
edwin/evasive

Do not assume anything

System error, strike any user to continue...
apple_rom
Use my patch at your own risk!!
Posts: 125
Joined: Tue Jan 07, 2003 11:39 am
Location: Minsk
Contact:

>you will have to excuse apple_rom's use of the English language. What it means is no fix needed.
It`s true. Sorry for my bad engish... :roll:
stonent
BIOS Rookie
Posts: 40
Joined: Tue Jul 16, 2002 6:10 am

Great utility! I updated all of my bioses with it :)
Post Reply